Indien je er van houdt om regelmatig te wandelen, of zelfs hard te lopen, dan zal je wel eens klachten hebben, zoals een pijnlijke knie of pijn onder je voeten. De redenen hiervoor kunnen erg verschillen, en de ernst er van ook. In dit artikel wordt je wat meer uitgelegd over de kwaaltjes die dit kunnen zijn en de ernst hiervan.

Voetpijn
In het geval dat je merkt dat je last hebt van je voet dan kunnen hier verscheidene redenen voor zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een verkeerde stap hebt gemaakt en daardoor enkele dagen een kwaaltje hebt, wat weer wegtrekt. Indien het na enkele dagen nog steeds aanhoudt kan er sprake zijn van een ernstigere voetklacht. Als je merkt dat je vaak na een periode van zitten meer last krijgt van je voet is er wellicht sprake zijn van hielspoor.

Hielspoor heeft verscheidene graden van ernst, in het zwaarste geval zal je een operatie moeten ondergaan. Indien het nog in de beginfase is kan je de zwaarste klachten op zijn minst al verminderen door middel van een steunzool. In andere gevallen verhelpen steunzolen het gehele probleem. Indien je er niet zeker van bent waarom je last hebt van je voet is het te aller tijden verstandig om een bezoek te doen aan de huisarts. Dit is vrijblijvend en het is beter om een halve dag werk te missen en er zeker van te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is dan dat je er later spijt van krijgt.

Kniepijn
Zowel bij jongeren als bij ouderen is een pijnlijke knie helemaal niet zo gek, er zijn echter diverse soorten kniepijn. Het kan natuurlijk komen door overbelasting doordat je vaak op je voeten bezig bent, zoals mensen die in de bouw werken of intensieve sporters. Ook bij ouderdom kan je vaker last krijgen van knieklachten, aangezien net als bij intensief sporten het kraakbeen verzacht wordt, waardoor je hier sneller last van krijgt. Verder kan er sprake zijn van overpronatie, dit houdt in dat de enkels naar binnen beginnen te buigen. Dit heeft als gevolg dat je knie begint te draaien, waar het gewricht niet voor bedoeld is, waardoor het kraakbeen sneller slijt. Vanzelfsprekend zorgt dit voor een pijnlijke knie. Vaak is dit op te lossen door corrigerende steunzolen te dragen of zelfstandig op de stand van je voeten te letten.